chudoba, nezaměstnanost,otrokářství,války a mezilidské komunikace jsou problémy které je potřeba začít co nejdříve řešit

30.06.2012 11:54

 

CHUDOBA A NEZAMĚSTNENOST

Pod hranicí chudoby dnes balancuje každý desátý čech. Až tak strašné to ale podle našich politiků není, v porovnání se zbytkem Evropy totiž máme »oficiálně chudých« nejméně a žijí luxusnějším životem než dřív.

Podle Českého statistického úřadu roste v Česku počet lidí ohrožených chudobou již od roku 2010. Loni přitom chudoba ohrožovala každého desátého Čecha. Statistici spočítali i hranici chudoby, která je aktuálně 113 040 korun čistého ročně (cca 9420 měsíčně).

Průměrný příjem domácností sice v poslední době rostl, stejně jako hranice chudoby, která se z příjmů vypočítává, ale řadě z nás se příjmy snížily a počet oficiálně chudých lidí vzrostl.

OTROKÁŘSTVÍ

Obchodování s lidmi je jedním z mnoha negativních jevů, které odrážejí problémy naší společnosti. Podle zprávy Europolu (Evropského policejního úřadu) za rok 2009 vedlo rozšíření Evropské unie na východ a uvolnění hraničních kontrol k podstatnému zvýšení případů obchodování s lidmi, počet obětí novodobého otrokářství v EU se nyní odhaduje na několik stovek tisíc osob ročně. Mezi otroky je i mnoho žen a dětí. Organizované skupiny je nutí k prostituci a k práci v nelidských podmínkách. Evropská komise přiznává, že účinný boj proti obchodování s lidmi je stále v nedohlednu.

Země nejvíce bohaté na nerostné a přírodní suroviny patří paradoxně k těm nejchudším. Zužují je totiž dlouhotrvající konflikty, na jejichž pokračování má zájem mnoho hráčů včetně nadnárodních firem.

VÁLKY
„Ropa nám přinese zkázu, ropa je exkrement ďábla,“ prohlásil v sedmdesátých letech dvacátého století jeden venezuelský politik. Jeho poznámka o tom, že nerostné a přírodní bohatství jsou pro většinu zemí prokletím, se už mnohokrát ukázala jako přiléhavá. Platí to zejména po několik posledních desetiletí.

Od konce druhé světové války na Zemi proběhlo už 150 válečných konfliktů, z toho osmdesát procent v rozvojových zemích bohatých na nerostné suroviny. Od poloviny 90. let 20. století probíhalo či stále ještě probíhá osmnáct válek. Podle studie Světové banky stojí v pozadí těchto konfliktů – a to i těch občanských – boj o nerostné suroviny. Jedná se zejména o ropu, zlato, coltan, diamanty a dřevo.


„Nerostné suroviny samy o sobě nikdy nejsou příčinou válek. Důležitou roli hraje i etnické složení obyvatelstva, chudoba a nestabilní vlády. Je však prokázáno, že nerostné bohatství stojí za rozpoutáním občanských válek, jejich prodlužováním a nemožností nalézt řešení konfliktu.

KOMUNIKACE

. Pro současný svět je charakteristická vysoká míra setkávání lidí odlišných kultur, ras a národů, jež má někdy podobu mírového soužití a spolupráce, jindy však i konfliktů. Proto stále roste zájem o vědecké studium psychologických rozdílů mezi národy a kulturami, jejich odlišností v komunikaci, hodnotových systémech, rodinné výchově a řadě dalších aspektů.

Jednotný celosvětový úřední jazyk v kterém by byly psány veškeré zákony,mezinárodní pakty,smlouvy a dohody.